חתולי ( הרחוב) הקהילה חיים ביננו, הם חלק מהנוף הקהילתי שלנו והם תלויים בנו למחייתם ובריאותם.
יעל ארקין מנכל"ית תנו לחיות לחיות מסבירה כי "ההערכות מצביעות כי במדינת ישראל יש כמיליון חתולי קהילה- חתולים שבעצם חיים ברחובות שחלקם מואכלים על ידי מתנדבים. בחורף הם כמובן מנסים להסתתר אבל עדיין הם ברחובות.
ולכן, בבואם של ימים קרים וגשומים, חתולי הקהילה חווים אתגרים רבים וישנן דרכים פשוטות ויעילות להקל עליהם, לדאוג לשלומם ולהבטיח את בריאותם. "
מה ניתן לעשות כאזרחים אוהבי בעלי חיים כדי לדאוג להם?
"מזון, מים ומחסה" מדגישה ארקין "הם הפרמטרים העיקריים ההכרחיים על מנת לשרוד בחורף עבור חתולי הקהילה".
מחסה:
"כמובן שברחובות חיים חתולים שהם לא גזעיים (חתולים גזעיים שהלכו לאיבוד ניתן למצוא לעיתים רחוקות ברחוב) יש חתולים עם פרווה ארוכה יותר ויש עם פרווה קצרה ,ככל שהפרווה עבה יותר וצפופה יותר לחתול יהיה קר פחות.
אך גם אם פרוותם העבה של חתולי הקהילה מגנה עליהם בקרה, הם עדיין זקוקים למחסה חמים, יבש, מתאים ומבודד."
מה אפשר לעשות כדי לספק לחתולים מחסה כזה?
"ניתן לבנות מקומות מסתור ומחסות שכאלה מחומרים פשוטים הנמצאים בכל בית- עץ, פלסטיק, פאנלית, או להזמין מחסות מוכנים במגוון צורות וצבעים מאתרים שונים במרשתת. כך ניתן בקלות וביעילות (ובעלויות לא גבוהות) לבנות מתקנים מצילי חיים לידידנו החתולים." היא ממליצה ומחדדת כי "המחסה צריך לשמר את חום גופו של החתול, ולכן לא מומלץ לבנות מחסה גדול מידי. פנים המחסה צריך להישאר נעים ונקי. ניתן להשתמש בציפיות מיטה, כריות ו/או שטיחונים על מנת לרפד את המחסה."
ארקין משתפת מניסיונה הגדול בטיפול בחתולי הקהילה בחורפים הקשים האחרונים וממליצה "לקבע את המחסה ומתקני ההאכלה למבנים קבועים כמו גדר, עצים, מתקנים מבוטנים, על מנת שיישארו יציבים ולא יזוזו ברוח." עוד היא מסבירה כי "חשוב להימנע מלהניח חפצים כבדים על גג המחסה מאחר והם עלולים ליפול מהרוחות ולפגוע בחתולים." ומציעה גם "להסיט את פתח המחסה לכיוון קיר או מבנה אטום על מנת למנוע מגשם לטפטף פנימה ולהרטיב את המצע" ובאופן כללי "לדאוג לכסות את המחסה ומתקן ההאכלה בכיסוי אטום כגון יריעת ברזנט או ניילון עבה, על מנת למנוע כניסת מים. ניתן לקבע את הכיסוי בזווית שתנקז את המים הרחק מפתח הכניסה."
מזון ומים:
גשמים ורוחות עשויים למנוע מהחתולים את אספקת המזון שלהם – נכון שגשם מספק מים אך הוא גם עשוי להרטיב מזון שצריך להיות יבש. בנוסף, חתולים לא מורגלים לשתיית מי גשם אלא רק לשתות ממקור מים מקובץ כמו שיש להם בקערה או בשלולית. מובן שמי השלולית פחות טובים לשתייה היות והם מעורבבים עם אדמה חול ולכלוך." אז מה כדאי לעשות כדי לעזור לחתולים כשיש גשם? "ניתן להגן על חתולי הקהילה בחורף מפני רעב על ידי שמירת מזונם יבש בזמן הגשם." אומרת ארקין ומציעה "מומלץ להניח את קערות המזון והמים בסמוך למחסה, על מנת שהחתול לא יצטרך להרחיק לכת בזמן הגשמים ויוכל להישאר במקום יבש ובטוח. חשוב מאוד להקפיד שלא להניח את קערות המים בתוך המחסה, מאחר והמים עלולים להישפך ולהרטיב את המצע עליו שוכב החתול וכך לסכנו בהיפותרמיה (תת-חום)." היא מדגישה ומציעה "להגביה את המחסה ופינת ההאכלה מעל פני הקרקע על מנת לשמרם יבשים. אפשר להשתמש במשטחי עץ או פלסטיק למטרה זו."
stray cats winter
"יש לקבע או להזיז חפצים, כגון כיסאות, עציצים וחפצי נוי שעלולים לעוף ברוח ובסערה וכך לפגוע בבעלי החיים. במידה ונתקלים בחתול או בעל חיים אחר שנפגע לפנות לתנו לחיות לחיות או לצער בעלי חיים ולעדכן אותנו על מנת שנוכל להושיט עזרה."
חשוב לזכור כי לא כל החתולים בחוץ הם חתולי קהילה ולפעמים בניהם מסתובבים גם חתולי בית שאבדו או ברחו מבעליהם ומזג האויר הקשה תפס אותם בחוץ. הדאגה לחתולי הקהילה עוזרת גם לחתולי הבית ותמנע גם יללות צעקות וכמובן מוות של חתולים שגורם לקושי תברואתי ולסבל רב בקרב כל מי שאוהבים בעלי חיים"
וכמובן חשוב לדאוג ביתר שאת לגורי חתולים שלא שורדים את החודשים הראשונים לחייהם ומתים בסבל. ובין היתר מסיבה זו חשוב לדאוג לעיקור וסירוס של החתולים על מנת להאריך את תוחלת החיים שלהם ולשפר את רווחתם. חתולים רבים נפצעים ונפגעים בתקופת הייחום. ולכן, מומלץ להמשיך במבצעי עיקור וסירוס בכול עונות השנה."
חורף חם ונעים!