הסוף לממולאים מעייפים!

איך נוכל לדעת שאנחנו סובלים מקנדידה?

תזונת קנדידה, הרבה ירקות ירוקים

אחד מהמיקרואורגניזמים הטבעיים הקיימים בגוף האדם קרוי בשם קנדידה אלביקנס המגיע מהפירוש בלטינית לצבע הלבן. הפטרייה היא חלק מהפלורה הטבעית וניתן למצוא אותה במערכת העיכול, בפה, בנרתיק האישה. אך כמו כל דבר גם במקרה של פטריית הקנדידה לגוף נדרש איזון ובמידה והפטרייה גדלה יתר על המידה היא עשויה לגרום לזיהום ולחדור לאברים בעומק הגוף לזרם הדם הכליות, הלב המוח וכד'.  ברגע שהפטרייה גדלה יתר על המידה צבעה נראה כלבן ככתמים לבנים.

סוגי זיהומים הנגרמים על ידי קנדידה:
זיהום בדרכי השתן

זיהום כתוצאה מקנדידה הוא הסיבה העיקרית לדלקות בדרכי השתן והיא עלולה להיווצר כתוצאה מטיפול אנטיביוטי, כניסה של מכשור חיצוני זר לגוף (קטטר וכד'), סוכרת סוג 1/2 ומערכת חיסונית חלשה.

איך ניתן לדעת אם סובלים מקנדידה בשתן?

במרבית המקרים אין סימפטומים מובהקים אך במידה וחשים צורך גדול יותר במתן שתן, כאב או צריבה בעת מתן שתן, כאבי בטן או אגן ואפילו דם בשתן זה יכול להיות נובע מפטריית קנדידה שגרמה לזיהום.

זיהום בנרתיק/הפין

לא רבים יודעים אך קנדידה היא הסיבה השכיחה ביותר לפטרת באיברי המין. למרות שלרוב ייטו לפתח את הקנדידה א.נשים הנוטלים אנטיביוטיקה, בעלי סוכרת, א.נשים בעלות מערכת חיסון חלשה, נשים בהריון ונשים המטופלות בהורמונים /נוטלות גלולות למניעת הריון, גם נשים וגברים ללא מחלות רקע יוכלו לפתח קנדידה בנרתיק כתוצאה מפעילות מינית

איך ניתן לדעת אם סובלים מקנדידה נרתיקית/בפין?

סימפטומים שכיחים יבואו לידי ביטוי ככאב או גרד באזור הנרתיק, כאבים בעת משגל, אי נוחות או כאבים במתן שתן, הפרשות חריגות מהנרתיק, פריחה באזור הנרתיק/ הפין.

אבחון של קנדידה בנרתיק/בפין ניתן לבצע באמצעות דגימה של הפרשות למעבדה.

קנדידה של הפה, הגרון והוושט

היות וקנדידה מצויה בדרך הטבע בפלורה של הפה גידול שלה יכול להביא לזיהום בחלל הפה, בשקדים בחלק האחורי של הגרון ובמקרים מסוימים אפילו בוושט.

קנדידה של הפה הגרון והוושט שחיכה יותר בקרב א.נשים המטופלים באנטיביוטיקה או בסטרואידים, א.נשים עם סכרת, א.נשים עם מערכת חיסון חלשה, א.נשים בעלי שיניים תותבות – במיוחד בחלק העליון בפה.

איך ניתן לדעת אם סובלים מקנדידה בפה בגרון /בוושת?

לרוב זיהום קנדידה ילווה בתחושת כאב או צריבה בפה, אדמומיות בתוך הפה או בזווית הפה, כתמים לבנים בפה העלולים לדמם כתוצאה ממגע, קושי באכילה או בבליעה, אובדן טעם ותחושה של כותנה בחלל הפה.

 

קנדידה של העור

קנדידה בעור עשויה להתקיים בכל אזור בגוף אך במרבית המקרים תיחשף באזורים בעלי נטייה לחיכוך- בית השחי, המפשעה, קפלי עור ברגליים.

הפטרייה תשגשג בתנאי חום, לחות וזיעה. לרוב העור מונע כניסה של מזהמים לגוף אך חתכים או פציעות בשכבות החיצוניות של הגוף יכול לאפשר לפטרייה לחדור ולהוביל לזיהום.

קנדידה של העור שכיחה יותר בקרב תינוקות, אנשים עם עודף משקל, א.נשים עם תת פעילות של בלוטת התריס, נשים בהריון, א.נשים עם הפרעות דלקתיות, א.נשים עם סוכרת, א.נשים עם מערכת חיסון חלשה, א.נשים העובדים במקומות עבודה לחים ורטובים- בקרבה גדולה למים. בנוסף, גם בקרב א.נשים הנוטלים תרופות עם סטרואידים או גלולות למניעת הריון ואנטיביוטיקה הופעת קנדידה של העור נמצאה כשכיחה.

איך ניתן לדעת אם סובלים מקנדידה בעור?

במרבית המקרים תופיעה באזור הזיהום בגוף פריחה, או שיופיעו כתמים בצבע אדום /סגול, הופעה של חומר לבן מתקלף, קשקשים או קילוף , סדקים, כאב, פצעונים מוגלתיים, נגעים אדומים ולבנים בפה.

אבחון קנדידה בעור מתאפשר באמצעות דגימה של ציפורניים או שיער למעבדה

לדברי נופר שמואלי בעלת של אקדמית גוד לק "אחת מהתופעות הרווחות שאנו נתקלים בה כתוצאה מקנדידה בעור היא פטרת ציפורניים. היא תבוא לידי ביטוי בעיקר בציפורני הידיים באמצעות צורה /צבע עובי ולעיתים גם ריח שונה בציפורן.

ניתן לזהות בציפורניים כתמים צהבהבים המתפתחים לכל שטח הציפורן ומעוותים אותה."

כיצד ניתן לטפל בקנדידה?

לאחר אבחון של קנדידה, חשוב מאוד בנוסף לטיפול להסיר את הסיבות שגרמו לשגשוג הפטרייה. שמירה על ניקיון והיגיינה, ירידה במשקל, טיפול בסוכרת וכד'.
חשוב לבקש מרופא לבצע בדיקה במידה ואתם משתייכים לקבוצות השכיחות אחת לתקופה גם בלי שהופיעו אצלכם סימפטומים.

במידה וכבר הופיעו סימפטומים יש לגשת לרופא ולאחר אבחון ותוצאה חיובית ניתן במקרה של קנדידה בדרכי השתן ליטול תרופה אנטי פטרייתית  בשם פלוקונאזול (Fluconazole, הנמכרת בין היתר תחת השם דיפלוקן

בקרב א.נשים עם קטטר חשוב להוציא את הקטטר לפני התחלת השימוש בתרופה.
במקרים של קנדידה בנרתיק-

במרבית המקרים של פטרת בנרתיק המקרים שכיחים אך במקרים חמורים תיתכן אדמומיות נפיחות וסדקים בדופן הנרתיק.

כדי להימנע מקנדידה בנרתיק רצוי ללבוש תחתונים מכותנה ולוודא שהתחתונים אינם  צמודים מדי. מומלץ לא להישאר זמן רב עם בגדים רטובים.

טיפול בקנדידה בנרתיק יכול לכלול תרופה אנטי פטרייתית בטווח של 3-7 ימים. קיימים גם קרמים או משחות , טבליות ונרות – חלק מהתרופות ניתן לצרוך ללא מרשם אך רצוי לצרוך תרופות לאחר ייעוץ עם רופא ואבחון.

כיצד ניתן לטפל בקנדידה של הפה, הגרון והוושט?

הזנחת טיפול בקנדידה עשויה להוביל לזיהום סיסטמי בגוף כולו ולכן חשוב מאוד לטפל בקנדידה כמה שיותר מוקדם ולנסות לאבחן אותה בטרם התפתח זיהום.

גם בקנדידה של הפה הגרון והוושת יש לטפל באמצעות תרופות אנטי פטרייתיות המגיעות בצורת כדור/נוזל.

בקנדידה בעור יש לבחון האם הזיהום חיצוני או חדר למחזור הדם. במידה והוא עמוק יש לטפל באמצעות תרופה אנטי פטרייתית ובמקרים רבים גם למרוח משחה אנטי פטרייתית מייבשת על האזור הנגוע. קיימים גם קרמים וטבליות.

לתרופות אנטי פטרייתיות תופעות לוואי שכיכות הכוללות לרוב:

גירוד, אדמומיות או תחושה שת צריבה באזור המטופל, כאבי ראש, הפרעות במערכת העיכול, פריחה ובמקרים נדירים שלפוחיות על העור.

במקרים של זיהום עמוק המחייב התערבות תוך ורידית יתכנו תופעות לוואי חמורות יותר כמו אובדן תיאבון, בחילות , שלשולים, כאבי שרירים ומפרקים ובמקרים נדירים תגובה אלרגית.